ניתוחים פלסטיים – איך תמנעו מפגיעה בגופכם
ניתוחים פלסטיים וטיפולים קוסמטיים תופסים תאוצה רבה. משנה לשנה צצים יותר ויותר מכונים ומרפאות המציעים טיפולים קוסמטיים או ניתוחים פלסטיים. למרבה הצער ישנו מספר לא מבוטל של מכונים ומרפאות אשר אינם מוסמכים ואינם מקפידים על הנהלים ובתור עורכי דין העוסקים ברשלנות רפואית, אנו עדים לעלייה בלתי פוסקת בכמות האנשים אשר נפגעים כתוצאה מטיפול רשלני.
ראשית חשוב להבהיר כי יש לעשות הפרדה בין המכונים הקוסמטיים שעוסקים בעיקר בתחומים של הסרת שיער, איפור קבוע, הסרת נימים, פילינג וכו' לבין המרפאות הכירורגיות הפרטיות שמבצעות הליכים מורכבים יותר כגון שאיבת שומן (ידוע גם כ"בודי טייט" או "הצרת היקפים"), ניתוחי הגדלת/הקטנה/הרמה של החזה, ניתוחי אף, השתלות שיער וכדומה.
נפתח באותם המכונים הקוסמטיים. המכונים הקוסמטיים ברובם המכריע אינם מפוקחים על ידי משרד הבריאות. יתרה מכך, הגם כי לעיתים מבוצעים באותם המכונים פעולות חודרניות (אם באמצעות מחטים, לייזר או כימיקלים) הרי שמעטים המכונים בהם נעשות פעולות אלו על ידי רופא מוסמך וגרוע מכך, לעיתים ניתן אף למצוא "מטפלים" חסרי כל הכשרה שפשוט רכשו ניסיונם על ידי טיפול.
על אף ההפרדה שיש לעשות בין המכונים הקוסמטיים לבין המרפאות הכירורגיות (פלסטיות) חשוב לדעת כי התרשלות שנובעת כתוצאה מטיפול קוסמטי יכולה ואף גורמת לעיתים תכופות לפגיעה משמעותית בגוף, פגיעה אשר לעיתים קרובות אינה הפיכה.
בניגוד לאותם המכונים, הרי שהמרפאות הכירורגיות, הינן בהכרח מרפאות בהן מבוצעים ניתוחים כירורגיים ולכן שם אנו נפגוש רופאים בעלי הכשרה ותעודה רפואית. עם זאת גם כאן, היעדר פיקוח ראוי מטעם משרד הבריאות גורם לא אחת לכך שרופאים שאינם בעלי הסמכה או הכשרה ספציפית יבצעו פעולות חודרניות באופן רשלני אשר יותיר את הפציינט פגוע.
פקודת הרופאים היא אשר קובעת מיהו רופא והיא אשר קובעת כי חל איסור על עיסוק ברפואה ללא רישיון. הבעיה כי המונח "עיסוק ברפואה" אינו מוגדר בשום מקום ומכאן שניתן לפרשו בכל אופן, מה שפותח את הדרך לבעלי תעודות כגון רפלקסולוגים, מוהלים, פודיאטורים, קוסמטיקאים, הומאופטים וכו' לבצע פעולות רפואיות ללא שיש להם הסמכה ראויה.
לעניין זה חשוב להבהיר, כי גם רופאים המועסקים במרפאות כירורגיות או אסטטיות כאשר הם ללא הכשרה מתאימה, עלולים להימצא רשלנים. כך לדוגמא הוכר רופא שביצע שאיבת שומן וגרם למותה של מטופלת ורופא נוסף שהזריק סיליקון לאיבר מינו של מטופל לצורך טיפול באין אונות כרשלנים. במקרים אלו אמנם היו הרופאים בעלי תואר ברפואה, אולם חסרי ניסיון ומומחיות מתאימה לצורך הענקת הטיפולים.
בשנת 2006 ולאור לחצים שהופעלו בין היתר על ידי איגוד הרופאים הפלסטיקאים תוקנו "תקנות בריאות העם (רישום מרפאות)" כך שפעולות כירורגיות מסויימות יהיו חייבות להתבצע במרפאה כירורגית "בידי מומחה בענף שהניתוח הוא בתחומו" או "בענף מומחיות קרוב" עוד נכתב בתיקון כי על הרופא המומחה למסור למטופל בשלב מוקדם ככל האפשר "מהו תואר המומחה שהוענק לו לפי תקנות הרופאים" וככל שאינו בעל תואר מומחה, עליו לציין זאת בפני המטופל "ולהחתימו על טופס הסכמה לניתוח שמצוינת בו העובדה שלמנתח אין תואר מומחה".
נכון כי נראה שמדובר בתיקון מבורך ? לא בדיוק, בחלקו האחרון של התיקון מסייג המחוקק וקובע כי פעולה כירורגית כזו או אחרת יכולה להתבצע גם על ידי רופא בעל תואר מומחה שלא בענף המומחיות המסוים או בענף מומחיות קרוב, אם הוכיח כי עסק במיומנות ובהיקף של ממש בענף המומחיות האמור בבית חולים או מרפאה כירורגית רשומה.
בשנת 2008 התכנסה וועדה שבחנה את הסוגיה, ומצאה כי יש מקום שמשרד הבריאות וההסתדרות הרפואית יגבירו את פעולות הפיקוח על המכונים והמרפאות כדי להקטין את המקרים בהם נפגעים מטופלים כתוצאה מטיפולים רשלניים. עוד המליצה הוועדה לקדם חקיקה בנושא. עד כה, טרם הוסדר הנושא.
הסכמתם לביצוע הפרוצדורה ? בשלב הבא תתבקשו לחתום על טופס "הסכמה מדעת" לביצוע הטיפול שמאשר שניגשתם לפרוצדורה או הניתוח מרצונכם ואתם מודעים לתוצאותיו. אל תמהרו לחתום, מדובר בפרוצדורה קבועה מראש, קחו את הטפסים עמכם קראו אותם בנחת והקפידו לשאול ולהבין כל פרט בטופס שאינו ברור לכם. חובת ההחתמה וההסבר אמנם עומדת לפתחו של המטפל, אבל המציאות מלמדת שההחתמה הפכה להיות פרוצדוראלית בלבד וכי המטפלים לא מקפידים להסביר את שכתוב, על אף כי מוצהר בטופס שהכל הוסבר למטופל. לכן הקפידו לשים לב לניסוחים מעורפלים כגון "הוסברו לי הסיכונים במלואם" שנועדו לא להבהיל את המטופל שמה יתחרט ולא יבצע את הפרוצדורה.
בעניין זה חשוב להדגיש, כי הפסיקה של בתי המשפט מכירה ומחמירה לעניין אחריותו של המטפל להסביר את תוכן הטופס, את הפעולות והסיכונים. יתרה מכך, החמירה הפסיקה אף יותר כאשר מדובר באותן פעולות אלקטיביות (פעולות וניתוחים אסטטיים לא חירומיים) שאז לא עומד בפני המטפל שום לחץ למתן הסבר ואף ניתן לשלוח את המטופל עם המסמכים לביתו לקרוא בנחת.
הניתוחים והפרוצדורות האסטטיות אם במכונים או במרפאות נועדו ברובן לשיפור המראה של האדם הבוחר לעשותן, ויותר מכך, לעיתים קרובות לפרוצדורה תהיה השפעה על שיפור הביטחון העצמי של אותו אדם. ההשלכות של טיפול רשלני הינן הרסניות, לא רק שגופו של אדם יכול להיוותר מצולק ומעוות, הרי שפעמים רבות למצב נלווית פגיעה נפשית, דיכאון, פגיעה בביטחון העצמי ובושה.
אז איך אפשר למזער את הנזקים ? לפני שאתם הולכים לבצע בגופכם שינויים, הגדילו לברר על אותו מטפל, השתדלו לגשת לאדם עם תעודה רפואית, הסמכות ואסמכתאות. בררו עם הקרובים אליכם האם ידוע להם על מישהו אחר שטופל תחת ידיו, וכן, אפשר גם פשוט "לעשות גוגל" על שמו של המטפל. תתפלאו אבל לעיתים ניתן למצוא פסקי דין ברשלנות על מטפלים ומנתחים ולעיתים די בזה בשביל להדליק נורת אזהרה.
גם כשאתם נפגשים בפעם הראשונה עם המטפל, אל תתביישו לשאול פרטים על ניסיונו, הכשרתו ועל תעודות מומחיות שיש ברשותו. בררו היטב מה ההליך אותו אתם עתידים לעבור, במה הוא כרוך, מה השלכותיו, אחוזי ההצלחה ומה הסכנות והסיכונים שבפרוצדורה.
משרד עו"ד רשלנות רפואית אסף פן מספקים שירות באיזור המרכז ובית שמש. פנו עוד היום לפגישת ייעוץ חינם.